Nieuws

8 januari 2024

Laatste kans om de tentoonstelling Operatie Wonen te bezoeken

De tentoonstelling Operatie Wonen blikt terug op een eeuw wonen in Amsterdam vanuit een hedendaags perspectief. Aan de hand van de ontwikkeling van vier wijken laten we zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld.

11 mei 2023

100 jaar de Baarsjes Hoodie op de MercatorMarkt

De MercatorMarkt is weer terug voor de 1e keer van dit jaar. A.s. zaterdag 13 mei van 11 tot 17 uur is het plein afgeladen vol met kraampjes van lokale ondernemers, buurtbewoners, winkeliers, standhouders en veel leuke activiteiten voor de buurt.

6 mei 2023

Vrij zijn in De Baarsjes

Op 5 mei kon Ben Berndsen het natuurlijk niet laten. Speciaal voor de Jonge Dromers maakte hij een korte wandeling over drie 19-jarige jongens uit Amsterdam die in 1940 het eerste nummer van Vrij Nederland maakten.

22 januari 2023

Wil jij meedoen met het Historisch Archief?

Vind jij het leuk om met ons mee te doen? Bijvoorbeeld een wandeling door de buurt te bedenken en te lopen? Of wil je een expo helpen organiseren, of misschien wel schrijven voor de website of mensen met mooie verhalen uit de buurt interviewen over toen?

16 januari 2023

Oud-wielerkampioen Piet van Heusden overleden

Piet van Heusden, oud-wielerkampioen, is gisteren avond op 93 jarige leeftijd overleden. Van Heusden woonde zeventig jaar geleden aan het Mercatorplein en reed meerdere keren mee met de Ronde van de Orteliusstraat.

28 november 2022

Overwinningsfeest Marokko op het Mercatorplein

Na een overwinning van Marokko op België tijdens het WK 2022 stroomde het Mercatorplein op zondagmiddag 27 november vol met fans. Naar schatting vierden 500 mensen de overwinning.

24 november 2022

Heb jij het magazine over 100 jaar De Baarsjes al?

Op woensdag 23 november was de lancering van het magazine van Marie-Louise Boel en Luan Buleshkaj over hun De Baarsjes, onze prachtige buurt die dit jaar 100 jaar bestaat. Ook de lancering was feestelijk, Luan zorgde met zijn vrienden uit De Baarsjes voor een muzikale en theatrale avond. Wil je ook een magazine? Je kunt […]

18 november 2022

Magazine 100 jaar De Baarsjes

Het buurtmagazine over de verjaardag van Plan West is af! Het magazine is samengesteld door het Historisch Archief de Baarsjes met medewerking van curatoren Marie – Louise Boel en Luan Buleshkaj. De presentatie van het magazine is as woensdag 23 november van 19u t/m 22u in MidWest op de Cabralstraat 1. Marie- Louise: “Toen ik in […]

17 november 2022

Eerste Dirk op Mercatorplein heropend na verbouwing

De Dirk van den Broek op het Mercatorplein is woensdagochtend heropend na een verbouwing.

8 november 2022

Ben leest in De Rivier

Ter ere van 100 jaar OBA vertelden bibliotheekbezoekers over hun favoriete boek. In deze aflevering leest Ben voor uit De Rivier van Willem van Toorn.

5 oktober 2022

Start expo 100 jaar de Baarsjes: Feestzaal voor de arbeiders.

Sinds maandag 3 oktober staat de expo 100 jaar de Baarsjes: Feestzaal voor de arbeiders op het Mercatorplein en op de brug over de Admiralengracht.

26 september 2022

15 jarigen gezocht voor expo

Ilinca en Isha werken aan een foto- expositie: 15 jaar in de Baarsjes. Hiervoor zoeken ze 15 jarige buurtbewoners die willen vertellen waarom de Baarsjes hun buurt is. Wat er leuk aan is, en misschien minder leuk. Wat hun favoriete chill plek is in de buurt, en wat ze kunnen missen als kiespijn.

26 september 2022

100 jaar de Baarsjes in amsterdam.nl

De nieuwspublicatie van Amsterdam heeft geschreven over 100 jaar De Baarsjes. In het artikel is te lezen over de historie van De Baarsjes en is er aandacht voor de komende tentoonstellingen.

26 september 2022

Video: De Baarsjes 100 jaar op AT5

AT5 kwam naar de Baarsjes en sprak met historicus Ton Heijdra en met Dries Boussatta over het mooiste stadsdeel van Amsterdam. “Oud-West is nu het meest dichtbevolkte gebied van de stad, maar wie iets meer dan honderd jaar geleden naar die plek had gekeken zag iets heel anders. Honderd jaar geleden werd de toen geheel […]

22 september 2022

Opening Operatie Wonen in Amsterdam Museum

Wij zijn als vrijwilligers van het Historisch Archief de Baarsjes trots dat we mochten samenwerken met het Amsterdam Museum en nog drie andere kleine musea uit de stad voor de tentoonstelling Operatie Wonen. Vandaag is de feestelijke opening. En vanaf zondag 25 september te zien aan de Amstel.

7 september 2022

Expo in de maak

In het Amsterdam Museum wordt momenteel hard gewerkt aan Operatie Wonen. Een expositie over 100 jaar wonen in de stad. Over wonen in de Van der Pekbuurt in Noord, hoe Borneo eiland van haven een woonwijk werk. Wat de drijfveren van Van Eesteren waren voor de Westelijke Tuinsteden en hoe er met Plan West in […]

29 juli 2022

Geen stoel om op te zitten

Alweer een hele tijd geleden zag ik een mooi stoeltje staan bij de container. Mijn gedachten brachten me direct terug naar 45 jaar geleden. Toen maakte ik voor mijn opleiding een werkstuk over de Amsterdamse School: In de jaren 20 en 40 van de vorige eeuw werden er in onze buurt heel veel huizen gebouwd […]

29 juli 2022

Feesten op het plein

Vanaf 27 september presenteert het Historisch Archief de Baarsjes een openlucht foto expositie op het Mercatorplein en ìn de OBA Mercatorplein, speciaal voor de 100e verjaardag van de Baarsjes. Het thema van de expo is ‘Feestzaal van de Arbeiders’, de ondertitel van het plein door H.P. Berlage. Ben Berndsen en Arnoud Hekkens stellen de expo […]

26 juli 2022

Ik Geef om de Jan Eef

In 2010 kwam Fred Hund om het leven bij de overval op zijn juwelierswinkel in de Jan Evertsenstraat. Vanaf dat moment sloegen ondernemers, winkeliers en buurtbewoners hun handen ineen. Zij bedachten Geef om de Jan Eef, een bewonersinitiatief om de straat en haar bewoners weer dichter bij elkaar te brengen. In 2012 maakten zij deze […]

25 juli 2022

Feestzaal voor arbeiders

In het oorspronkelijke ontwerp van het Mercatorplein stelde architect H.P. Berlage zich een monumentaal volksgebouw voor aan het plein, met een bioscoop of een theater. Een ‘feestzaal’ voor de arbeiders in de buurt. Dat gebouw werd uit het plan wegbezuinigd, maar het plantsoen in het midden met de kiosken kwam er wel.

19 juli 2022

De Stad en Het Oosten

“Het Mercatorplein – daar kwam ik eigenlijk nooit meer. Een van de mooie torens die ik mij uit mijn jeugd herinnerde, was wegens bouwvalligheid afgebroken. De omgeving was een achterbuurt geworden waar ik niks te zoeken had. Je las in de krant dat er ’s nachts geschoten werd in de Hudsonstraat. Tot een jaar of […]

18 juli 2022

Heb jij een sterk verhaal over de Baarsjes?

Heb jij een sterk verhaal. Of misschien wel een verdrietig verhaal of romantisch verhaal over jouw buurt de Baarsjes. En wil je dat delen met je buurtgenoten?