Geen stoel om op te zitten

29 juli 2022

Alweer een hele tijd geleden zag ik een mooi stoeltje staan bij de container. Mijn gedachten brachten me direct terug naar 45 jaar geleden. Toen maakte ik voor mijn opleiding een werkstuk over de Amsterdamse School: In de jaren 20 en 40 van de vorige eeuw werden er in onze buurt heel veel huizen gebouwd in die stijl. Denk aan de Hoofdweg van de architect Bijleveld. En het Mercatorplein, onmiskenbaar Berlage, hoewel hij vond dat de Amsterdamse School te veel versiering was. Er werden in die tijd ook meubels en interieurs door die architecten ontworpen.

Goed. Stoeltje meegenomen.

Ik zag meteen dat er een latje ontbrak en dat sommige verbindingsstukken opnieuw gelijmd moesten worden.

Met een tentoonstelling in het vooruitzicht waar de stoel goed van pas zou komen ben ik naar de  Fa. Splinter aan de Baarsjesweg gegaan. Het stoeltje werd onmiddellijk herkend als Amsterdamse School, wat mij ontzettend deugd deed. De dames van de Fa. Splinter hebben het prachtig gerestaureerd en het staat nu te wachten voor de tentoonstelling in het Amsterdam Museum (aan de Amstel) waar het een onderdeel is van de tentoonstelling die het Historisch Archief De Baarsjes samen met het Museum Amsterdam Noord, het Borneo Architectuur Centrum en het Van Eesteren Museum een tentoonstelling mogen inrichten.

De tentoonstelling gaat vooral over wonen vanaf 1900 tot nu (en eigenlijk ook hoe we in de toekomst gaan wonen). Mijn containervondst is daar vanaf 26 september te bewonderen. De stoel is te oud om er op te zitten, maar een plaatje om naar te kijken. (Ben Berndsen, juli 2022)