Start expo 100 jaar de Baarsjes: Feestzaal voor de arbeiders.

5 oktober 2022

Sinds maandag 3 oktober staat de expo 100 jaar de Baarsjes: Feestzaal voor de arbeiders op het Mercatorplein en op de brug over de Admiralengracht.

03-10-2022 Amsterdam, Nederland. Expositie 100 jaar plan West op het Marcatorplein in de Baarsjes een maand lang te zien. Foto: Bram Budel.

De 16 billboards op het Mercatorplein vertellen verhalen uit de buurt over feest. Van de intocht van Sint Nicolaas in 1943 tot een overwinningsfeest van Turkse voetbalsupporters in 2008. En van de heropening van het plein met Koningin Beatrix in 1998 tot een buurtfestival.

Voor Feestzaal voor de arbeiders zijn verhalen uit de buurt verzameld. Zo vertelt ex-voetballer Dries Boussatta over zijn jeugd en zijn favoriete voetbalpleintje. Schrijver Willem van Toorn neemt de bezoeker mee in een wandeling door zijn buurt in de jaren 40. Er is een wandeling door het Middenstandsparadijs de Jan Evertsenstraat en Anna Drijver vertelt o.a. over de geschiedenis van de Molenslootbrug over de Admiralengracht.

Naast de expo op het plein is er ook een grotere expositie in de OBA Mercatorplein. Ook in het Amsterdam Museum is momenteel aandacht voor de geschiedenis èn de toekomst van wonen in de stad. Voor de tentoonstelling Collecting the City: Operatie Wonen, werkte het Historisch Archief de Baarsjes samen met 3 andere buurtmusea.

Op het plein t/m 30 oktober. In de OBA t/m 30 november.