Een groot deel van De Baarsjes werd aan de hand van Plan West gebouwd tussen 1922 en 1927. Hiervoor werden in die vijf jaar 6.000 woningen gebouwd in het gebied grofweg rond het Mercatorplein. Van de Admiralengracht tot de Orteliusstraat en van de Jan van Galenstraat tot de Postjesweg. En rond de Hoofdweg vanaf het Mercatorplein tot aan het Surinameplein.

De Jan Evertsenstraat wordt ontworpen door Jan Frederik Staal als paradijs voor de middenstanders. De straat krijgt de primeur van de eerste overdekte winkelstraat. In 1929 wordt de Molensteegbrug over de Admiralengracht gebouwd. Deze brug vervangt de bestaande houten brug en verbindt West met Oud West.

Dit jaar vieren we de 100e verjaardag van Plan West in de Baarsjes. En dat doen we o.a. met een foto-expositie op het Mercatorplein en in de OBA. Deze expositie Feestzaal van de arbeiders is t/m oktober 2022 te zien op het plein.

Op het Mercatorplein expo: Feestzaal voor de arbeiders

3 oktober t/m zondag 30 oktober

Vanaf dinsdag 4 oktober t/m zondag 30 oktober is Feestzaal voor de arbeiders, een foto expositie over 100 jaar de Baarsjes te zien op het Mercatorplein. De foto expo op het Mercatorplein en in de OBA laat de feestelijke momenten door de jaren heen zien.

In de OBA gaan we verder in op 100 jaar wonen in De Baarsjes. Deze 30 foto’s, samengesteld door het Historisch Archief de Baarsjes laten de geschiedenis van de feestelijke momenten door de jaren heen zien van het plein als feestzaal van de buurt. Van de bevrijding tot de opening van de fontein en van van een buurtmarkt tot een filmfestival. De expositie in de OBA is te zien t/m 30 november 2022. De OBA Mercatorplein is geopend van di t/m vrijdag van 9:30u t/m 17:30u en op zaterdag van 11:00u t/m 17:00u.

Foto expo in de OBA Mercatorplein

t/m eind november

Het Historisch Archief de Baarsjes stelde een tentoonstelling samen over 100 jaar feest op en rond het Mercatorplein: Feestzaal voor de arbeiders. Deze 36 foto’s zijn t/m eind november te zien in OBA Mercatorplein.

In het Amsterdam Museum aan de Amstel is t/m 20 mei 2023 Collecting the City te zien met daarin de expositie Museum om de Hoek: Operatie Wonen #2 in samenwerking met Museum Amsterdam Noord, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesterenmuseum en Borneo Architectuur Centrum. Met deze foto expositie nemen we je mee naar 100 jaar wonen in De Baarsjes. 

De Baarsjes in Amsterdam Museum

Vanaf eind september 2022 t/m maart 2023

Ons Historisch Archief de Baarsjes is een van de 23 buurtmusea van de stichting Museum om de Hoek. Vanaf eind september 2022 t/m maart 2023 maken we samen met het Van Eesteren Museum, het Borneo Architectuurcentrum en Museum Amsterdam Noord in drie zalen de expositie Operatie Wonen in het Amsterdam Museum aan de Amstel.


English Translation