3 oktober t/m zondag 30 oktober

Op het Mercatorplein expo: Feestzaal voor de arbeiders

Vanaf dinsdag 4 oktober t/m zondag 30 oktober is Feestzaal voor de arbeiders, een foto expositie over 100 jaar de Baarsjes te zien op het Mercatorplein. De foto expo op het Mercatorplein en in de OBA laat de feestelijke momenten door de jaren heen zien.

De expositie 100 jaar De Baarsjes – Feestzaal voor arbeiders is t/m 30 oktober op het plein te zien en t/m november 2022 te zien in de OBA.

Het Mercatorplein

Het Mercatorplein is door Hendrik Berlage ontworpen. De Italiaanse pleinen met hun kathedralen en palazzo’s waren zijn inspiratiebron. Het Mercatorplein moest een echt volksplein worden met een groot volksgebouw waar bewoners van West terecht konden voor muziek, theater en vergaderingen van buurtverenigingen en vakbonden.

Dit plan was onhaalbaar en uiteindelijk werden naast de huizen ook een café en winkels gebouwd. Het plein werd omringd door een galerij en luifels als ontmoetingsfunctie voor de arbeidersbevolking. Zo werd het Mercatorplein destijds ontworpen als feestzaal voor de arbeiders. 

“Uiteindelijk is het Mercatorplein dan toch geworden wat een eeuw geleden de bedoeling was van Berlage: Een feestzaal voor de buurt. Van een openingsfeest met Koningin Beatrix tot pleintheater. Van een WK huldiging tot een openlucht filmfestival. Maar ook een ijsje eten op het plein kan al een feestje zijn”.

Initiatiefnemer Ben Berndsen van het Historisch Archief de Baarsjes

De expo is een initiatief van het Historisch Archief De Baarsjes en mede tot stand gekomen door MidWest, Stadsdeel West, het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds voor West, BIZ Jan Evertsenstraat, OBA en De Oranje Loper van de gemeente Amsterdam.

Met veel dank aan Foto Kiekie, Dhr. Frits Mooi, Mevr. E. van Caem, Willem van Toorn, Linda Zwart, Bram Budel, Nico Kuijvenhoven, Arnoud Hekkens.