In Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt gaat alles over de Amsterdamse School. Het museum bevindt zich in een volkswoningbouwcomplex dat is ontworpen door architect Michel de Klerk.

Dit expressionistische woonblok is in 1919 gebouwd voor woningcorporatie Eigen Haard. Door de vorm is het gebouw in de volksmond Het Schip gaan heten. Het museum is vernoemd naar het gebouw. Het behoort tot de top van de Amsterdamse School, een stroming in de bouw en sierkunst die zich over heel Nederland verspreidde.

PLAN WEST: Van Hoofddorpplein tot Sieraad

Deze route komt uit het boekje ‘Op de golven van de stad’ van Museum het Schip. De route is in een uurtje te fietsen, maar neem je tijd, er is zoveel te zien.

 Download de PDF met alle informatie over de route

Volg de route via Google Maps

De Hoofddorppleinbuurt en de Baarsjes zijn voornamelijk door particuliere ontwikkelaars gebouwd. Het betreft het grondgebied van de Gemeente Sloten. In 1921 annexeerde Amsterdam deze gemeente en kon de stad verder uitbreiden.

Het eerst werd gebouwd in de omgeving van het Mercatorplein. Een belangrijk man is de bouwondernemer Heere van de Schaar. Hij diende namens de ‘Bouw Exploitatie Maatschappij Amsterdam- West’ en de ‘Bouwmaatschappij Hoofdweg een verzoek in voor de bouw van 6000 woning ten westen van de stad.

De gemeente stelde naar aanleiding van dit verzoek een commissie in om een plan te ontwerpen. In de commissie zaten het hoofd van Publieke Werken A.R. Hulshoff en de architecten. J. Gratama en G. Versteeg. Zij presenteerden op 26 juni 1922 het zogenaamde Plan West. Verschillende architecten werden vervolgens gevraagd om de straatwanden verder vorm te geven.

De bebouwing van de omgeving van het Hoofddorpplein volgde spoedig na de bouw van Plan West. Het Hoofddorpplein van architect J.M. van der Mey vertoont dan ook grote overeenkomsten met het Mercatorplein van architect H.P. Berlage. Hier was bijvoorbeeld vroeger ook een toren.

Museum Het Schip

Museum Het Schip organiseert verschillende activiteiten. Kijk voor het uitgebreide programma op hetschip.nl voor de tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, fietstochten, lezingen, symposia en workshops.

Het boekje met 6 fietsroutes door de stad Op de golven van de stad is hier verkrijgbaar in de webshop van het museum. Route 4, ‘Plan West‘ is in een uurtje te fietsen. Maar neem je tijd, er is zoveel te zien.


English Translation