Cabralstraat e.o. door Wim Hohage

Ik woonde vroeger in de Cabralstraat 26-3 hoog en daar kwam op zondag de augurkiesman langs, Manke Willem. Hij riep dan: "uitjes uit de wijnazijn, mooie komkommer een cent maar". Zijn vrouw duwde de kar. Ook kwam er de ijscoman van Jamin langs en van de Vami en de Sierkan. De melk werd nog door de melkboer naar boven gebracht, evenals de kolen (!) In de mosseltijd kwamen er karren vol mosselen langs waar de krabben vanaf vielen.

Spelen in het zand deden we bij de Orteliuskade, bij het Jan van Galen zwembad. We hadden daar het 1e, 2e en 3e zandlandje. Ik schreef enige tijd geleden dat het mij verbaasde dat ik niets terug kon vinden over de Columbusschool waar ik toch echt een jaar of vijf op heb gezeten. Wat de locatie betreft heb ik me vergist, hij stond aan een plein, waarschijnlijk het latere Balboaplein en werd begrensd door de Balboastraat, de Marco Polostraat en de Cabotstraat. Deze school zal waarschijnlijk, zoals iemand al schreef, opgegaan zijn in de Admiralengrachtschool. Op de hoek van de Balboastraat en de Marco Polostraat bevond zich een kolenhandel en zijn vrouw dreef een snoepwinkeltje waar je voor 1 cent nog terecht kon. De man was aan de drank en werd vaak door zijn vrouw uitgescholden. Op de hoek van de Marco Polostraat en de Bartholomeus Diazstraat was een winkel van Jantje van Alles waar het naar petroleum en salmiak rook.

Wat mij het meest uit de tijd is bij gebleven was de stilte die er toen heerste, het rustige straatbeeld, geen auto's, het getsjilp van de mussen, de meeuwen die op de dakrand aan de overkant zaten te wachten tot er iemand brood uit het raam gooide. Soms pikten ze het uit je hand. En dan de zomeravonden waarop er op straat werd gespeeld, leuke, onschuldige spelletjes. Er werd zelfs bij gezongen. In die tijd was alles nog erg rustig, je kon nog lekker op straat spelen zonder gevaar voor auto's. In mijn herinnering zag alles er nog helder en fris uit. Misschien klopt dat ook wel want we hebben onze wereld de laatste tientallen jaren behoorlijk vervuild.

Vriendelijke groet,
Wim Hohage


Zie filmpje: Straatventers van toen met o.a. Manke Willem en Piet uit de Bestevaerstraat
(Auteur H. Schoonewil, ingezonden door dhr. F. Woons, Canada)

Straatventers uit Amsterdam-West. Mogelijk vijftiger en zestiger jaren. Het bestaat uit 9 clips. Clip 2 en clip 8 is "Manke Willem" die met zuur liep. Ook door de Marco Polostraat waar mijn moeder 50 jaar gewoond heeft (1941-1991). Clip 9 (de laatste clip) is de vrouw van Manke Willem. Dit gezin (achternaam Meijer) woonde in de Hudsonstraat (nr. 127 huis, geloof ik). Manke Willem en zijn vrouw (en hun wat mollige dochter) stonden ook wel eens op de Vespuccimarkt.

Groetend,

Frans Woons
11-11 Eagle Crescent
Williams Lake, BC
Canada, V2G 4R6

P.S. Iemand schreef: Amsterdamse straatventers zoals "onze" Piet de bloemenman op de hoek Bestevaerstraat / Jan van Galenstraat.

        


Historisch Archief De Baarsjes