Feiten uit de Hudsonbuurt door Theo van Wijnkoop

Ik ben in 1947 geboren en mijn ouders woonden in de Davisstraat 54-1 hoog, dus precies boven de bakkerij. ’s Morgens vroeg hoorde je de broodkarren naar buiten rijden, deze handkarren stonden op houten wielen met een ijzeren rand dus dat maakte wel lawaai, maar daar wende je vanzelf wel aan. Ook aan het ‘slaan’ van het deeg raakte je gewend, voordeel was wel dat wij altijd voor opening van de winkel vers brood in huis hadden.

Met de groenteman Coen Borger die tegenover bakker Pool zat ben ik vaak mee geweest om met het bootje via de overhaal (Postjeskade) groenten te halen.

Daarnaast zat Kerno de kruidenier, waar wij de gasmuntjes haalden. Ik heb daar tot mijn 13de jaar gewoond, toen zijn we verhuisd naar de Vespuccistraat. Precies op de markt.

Kerno, zat op de Hoofdweg naast de groenteboer, en de drogisterij van Ebeling in, dus richting Postjesweg. Buurmeisje is Sonja Terneuzen, woonde boven Minnebo op 184”’.

Op de hoek van Davisstraat en de Hudsonstraat, zat aan de kant waar ik woonde, Doppie de Kleermaker, dan kreeg je Bolte de bakker doorlopend naar het Columbusplein, dan kreeg je de Hartog de melkboer, daar tegenover zat Verheul de sigarenboer, terug naar de Hudsonstraat, daar had je v/d Berg met een kruidenierszaak, later begon hij daar soort van snackbar in. Er heeft ook nog een automaterialenzaak in gezeten. Op de hoek van Balboa- en Vespuccistraat zat van Weelde sigarenzaak, op de andere hoek Café Piet Bakker. Apotheek Balboa, daarvoor zat Clubhuis Kompas erin.

Hudsonstraat hoek Magelhaensplein zat Leen Ros Groente en Fruit, die is in 1970 overgenomen door Rob Bos. Daarnaast zat een melkhandel van André Goessen.

Na apotheek Balboa kwam Clubhuis Kompas onder leiding van Pater van Opbergen.  Kompas zat daarvoor in de school aan de Cabralstraat, al waar op de hoek Jantje Visser zat (gordijnen). Na zijn overlijden door zoon Ruud overgenomen.

Vespuccistraat 17,19 zat vroeger de Stuivershoek, een soort afbetalingwinkel die heeft er gezeten tot ergens begin jaren 70.

Ik heb zelf ook jarenlang bij Jacob Maris gezeten, ooit heb ik daar nog eens een reunie georganiseerd, mijn lagere school was de Crijnssenschool, ook daar heb ik een reunie georganiseerd.

Theo van Wijnkoop.

        


Historisch Archief De Baarsjes