Van Spilbergenstraat e.o. door Thea Visser-Kip

Hallo,
Ik heb jaren in de van Spilbergenstraat gewoond. Ik ben er in 1943 geboren en ik ben in 1963 getrouwd en daar weggegaan, maar mijn ouders hebben er nog tot 1984 gewoond.

Ik, Thea Kip, woonde in de Van Spilbergenstraat van 1943 tot 1963. Ik ben geboren op nr. 129 hs, daar is ook mijn zuster Lida geboren en na de oorlog zijn wij verhuist naar nr. 131 3 hoog. Ik woonde daar met m'n ouders Harry en Nel Kip en mijn zus Lida. Het was een vreselijke gezellig stukje straat waar wij woonde en iedereen kende iedereen. In ons stukje woonde de families, Visser, Benard, Schulken, Blom, Hus, v.d. Veer en nog veel meer.

Onze moeders gingen op bepaalde dagen bij elkaar koffie drinken en tijdens de schoonmaak hielp iedereen elkaar en dan was de schoonmaak zo gebeurd. Je kon in die jaren ook overal je verhaal kwijt en als iemand ziek was dan werd er ook door de buren bijgesprongen. Dat was in die tijd heel normaal.

Beneden ons op 2 hoog woonde de Fam. de Boer en op 1 hoog woonde de Fam. v.d. Veer, later de Fam. Boxman. In het benedenhuis woonde de Fam. v. Eekeren. Ook in hetzelfde portiek woonde de Families Opdam, Hus en Korpershoek.

In de tijd dat ik daar woonde noemden je de buren allemaal oom en tante. We hadden dus een heleboel ooms en tantes. Het was een hele leuke en gezellige straat en dicht bij het Mercatorplein, waar wij altijd in het plantsoen speelde en waar het bij de dodenherdenking op 4 mei altijd heel erg druk was.

Ik heb op de kleuterschool Het Vergeet Mij Nietje gezeten in de Willem Schoutenstraat, maar daar kan ik mij niet veel van herinneren. Later heb ik in de Jan van Riebeekstraat op de Lovelingschool gezeten en daarna op de Agatha Dekenschool in de Da Costastraat.

Er woonden allemaal leuke jongens en meiden in de buurt en die konden het allemaal goed met elkaar hebben. Boven de poort van de Van Spilbergenstraat naar het Mercatorplein was de dansschool van de Fam. Reijers en daar heb ik jaren op dansles gezeten. Ook zaterdagsavond naar vrij dansen zoals dat toen heette. Dan ging je gewoon met jongens en meiden uit de buurt. Nooit geen narigheid en na afloop een patatje eten bij Marja in de Jan Evertsenstraat of bij Sickman aan de overkant.

Je had de fietsenstalling van Ome Henk Schipper en daarnaast de houtloods van Ome Ko Roos. Daar tegenover was de kruidenierswinkel van Annie en op de hoek van de Willem Schoutenstraat was nog een groentenwinkel, een melkwinkel en een drogisterij. Daarboven woonde Henk Faanhof, een wielrenner, die toen ook eens kampioen was geworden. Ook had je op het Mercatorplein een andere wielrenner wonen, Piet van Heusden, en die was volgens mij toen wereldkampioen geworden, er werd toen een groot feest gegeven op het Mercatorplein.

In 1963 ben ik getrouwd en de buurt uitgegaan, maar ik kwam er nog steeds een paar keer in de week, want mijn ouders zijn daar blijven wonen. Zij hebben daar 42 jaar gewoond en zijn toen verhuist naar de Spaarndammerbuurt. Ikzelf ben uiteindelijk Amsterdam uitgegaan en verhuist naar Wormer, maar ik kom nog zowat elke week in Amsterdam. Het is er nu allemaal heel anders en mijn oude buurt is mijn oude buurt niet meer, maar ik kan er met heel veel leuke en mooie herinneringen aan terug denken. Ik hoop dat er nog veel meer foto's en verhalen bij zullen komen.

Met vriendelijke groeten,
Thea Visser-Kip.Van Spilbergenstraat. Thea Kip en Gerda Blom samen op de fiets om een weekend weg te gaan met de fiets.(1959)Van Spilbergenstraat. Wim Rus, Lida Kip met Keesje Poldermans, Emmy Cats en Thea Kip staan samen te praten zoals dat vroeger ging.(1962)Mijn vader Harry Kip staat zijn auto te wassen in de van Spilbergenstraat waar toen nog bijna geen auto's stonden.(1963)

(Foto's en tekst ingezonden door Thea Visser-Kip)


Uw verhaaltje las ik en wil daar graag op reageren.
In 1943 woonde ik in de van Spilbergenstraat 129 hs en ben dat jaar verhuist naar de Orteliusstraat 47.
Het kan haast niet anders als het betreft hetzelfde huis.
Ik had familie wonen in de Willem Schoutenstraat 47-1 hoog tegenover de kruidenier en naast de slager.
Ik weet alleen het jaartal (1943), maar geen datum van verhuizing. Als u dit wel weet wil ik dat graag weten.
Mijn emailadres is lp.wage@quicknet.nl

Vriendelijke groet,
Leo Wage


Hallo, ik ben Tinie Kruis, ik lees de verhalen allemaal en vind het wel leuk om daar op te reageren.
Wij woonden in de Jan Evertsenstraat 7, twee hoog, onder ons had je de patatman Sickman en aan de overkant de patatman Marja.
Mijn school was de Lovelingschool in de van Jan van Riebeekstraat, het jaar dat ik daar op op school ging was ongeveer in 1957 - 1958.
Ik heb nog een poezieboekje, en daar staan nog een paar meisjes die bij mij op school of in de buurt gewoond hebben. Dat waren Elsje Boshoff, Lida Kip, Loes de Vries, Ellen van Delft, Nellie Roos, Ineke Aukema, die staan nog in het poezie boekje.
Ik ben in 1965 getrouwd, en woonde toen in de Marnixstraat, waarna er nog twee kinderen werden geboren, en nu woon ik in Almere Haven.

Allemaal de groeten.
Geert o.kruis@chello.nl


Hallo!
Op uw website las ik een verhaaltje van Thea Visser-Kip over de van Spilbergenstraat. Ik heb daarop een reactie:
Met veel plezier las ik het verhaal van Thea Visser-Kip over haar ervaringen in de van Spilbergenstraat. Ik kon me er zelf goed in herkennen daar ik 2 jaar ouder ben dan Thea en ik in de Marco Polostraat ben opgegroeid. Een straat slechts zo’n 350 m ten oosten van de “van Spil”. Het meeste plezier in het verhaal van Thea vond ik het gegeven dat de wielrenner Piet van Heusden op het Mercatorplein gehuldigd werd. Ik was daarbij; als jongen van een jaar of 11. Ik was de naam Piet van Heusden vergeten en ben blij dat ik die nu weer weet. Ik heb nog wat verder gespeurd op het internet en vond dat de inhuldiging in 1952 plaats vond nadat Piet wereldkampioen was geworden bij de achtervolging voor amateurs in Parijs. Piet woonde op het Mercatorplein op nummer 17. Vlak bij het poortje naar de “van Spil”. Inderdaad zag het daar zwart van de mensen toen Piet ingehuldigd werd.

Groetend,
Frans Woons
307 - 60 Westridge Drive
Williams Lake, BC
Canada, V2G 4L6
Frans.Woons@telus.net


Geachte Archief medewerkers,

Ik las het verhaal van mevrouw Thea Kip en daar wil ik toch even op reageren.
Mijn naam is Tonny Faanhof, de dochter van de wielrenner die ook in de van Spilbergenstraat heeft gewoond op nummer 92.
Mijn vader werd in 1948 Wereldkampioen op de weg, is bijna Olympisch Kampioen geworden als hij niet 1 ronde voor het einde een lekke band kreeg (toen mochten er geen banden meer gewisseld worden) en heeft een grote etappe gewonnen in de Tour de France in 1954.
Hierbij een foto van zijn inhuldiging in de van Spilbergenstraat.Met vriendelijke groet,
Tonny Faanhof

        


Historisch Archief De Baarsjes