Orteliusstraat e.o. 1955 - 1981 door Stan van Bronkhorst

Mijn naam is Stan van Bronkhorst, van 1955 tot 1981 woonde ik in de Orteliusstraat op nr 107, 1 hoog. Foto's heb ik niet meer van die tijd. Het was een leuke straat om te wonen, in die tijd was het druk.

Elke dag was er wel wat, dan kwam de melkboer, de huurophaler enz. Steeds ging de bel en het was een levendig straatbeeld. Ik heb de melkboer nog geholpen, Van Egmond met zijn kar, die zat op de hoek van de Ortelius- en de Van Spilbergenstraat . Alles moest de trap op gebracht en vaak werd het opgeschreven in een boekje, het potlood achter zijn ene oor, een sigaret achter zijn andere.

Ook kan ik mij een schillenboer herinneren, met een knecht die niet helemaal bij de tijd was, ze stonken een beetje. (Sorry, ik zit nu de hele dag zelf tussen de paarden en ruik het nu niet meer, stink zelf nu.) Ze zetten netjes hun klompen in het portiek en liepen dan de trap op. Er kwam een scharensliep door de wijk, een voddenjood, een Tempo-wagentje met tapijtklopdienst, maar het meest kan ik mij nog Nelis de IJscoman herinneren, blauw/geel van Jamin, hij had een motorbakfiets met een heel luide bel, ik kocht daar van die pakjes roomijs, 10 cent met choco 15 cent.

Een man met een accordeon, die liep gewoon midden op straat, dat vond ik zeer mooi, zijn muziek, hij speelde vaak nummers van Marlando, uit het raam gooide ze dan een papiertje met een dubbeltje of een kwartje erin. En vaak een draaiorgel, maar dat vond ik niks.

We speelden vaak op "het landje", wat zo werd genoemd toen de tuinderijen er niet meer waren. Achter de Orteliuskade. Ook gingen we zwemmen bij de Sloterplas, en naar het Amsterdamse Bos. Met Jos de Kruijff (op nr 106) Harry Schoenmaker, Rob Luttik, de broers Lefeber (op 109) en nog veel meer buurjongens en meisjes. In de vaak rotzomers van de 60-er jaren, veel regen, deden we veel spelletjes bij elkaar thuis, Monopolie, Stratego en kaarten tot we er helemaal doodziek van werden, maar we hadden niets anders.

Ik zat op de Pieter Oosterleeschool. Dat was zeer leuk. Ondanks de krappe behuizing was het een leuke tijd, we waren veel op straat. Er is nog veel meer te vertellen, maar dan wordt het te lang. Nog 1 ding, op de kruising van de Ortelius- en de Willem Schoutenstraat was een soort trefpunt van de buurt, de nozems in die tijd stonden daar ook vaak bij elkaaar. Tonnie vd Wijngaard, Hans Diets, Geepie en nog wat andere jongens met hun brommers. Met hun Benellies, hun Royal Nords, hun kuiven met Brilcream en hun leren jacks, hun transistorradios en muziek. Ik kan wel zeggen dat dit zo een grote indruk op mij heeft gemaakt (natuurlijk ook met de muziek) dat het een grote invloed op mijn leven heeft gehad. Zo ben ik van een rockabilly rebel in de jaren 80 nu in de paarden beland, ik rij western, heb een aantal paarden en leef een westernlifestyle, met de bijbehorende kleding en muziek. Met dank aan deze jonge rebels uit 1962, want daar is het allemaal mee begonnen.

(Tekst ingezonden door Stan van Bronkhorst.)

        


Historisch Archief De Baarsjes