Van Spilbergenstraat rond 1962-1975 door Rudy J. Boxman (2006)

Hoi,

Ik woonde aan de van Spilbergenstraat 131, 1 hoog, rond 1962-1975. Met mijn ouders Koos en Coby Boxman en broer Ronald Boxman.
Veel herinneringen nog in mijn geheugen van deze tijd.

Gezeten op de Cabotschool... heb ik nog diploma's van.
Trouwens, ik zat ook op het kleuterschooltje 'VERGEET MIJ NIET' aan de W. Schoutenstraat bij Juffrouw de Haan. Leuk mens hoor! Dit is nu een Portugees centrum, maar de oude kachel die gestookt werdt op olie ken ik nog. Die kachel staat nog in het Portugese Centrum. Het kleuterschooltje 'Vergeet mij niet' was ook in gebruik als stemlokaal voor verkiezingen. Tegenover het kleuterschooltje was een depot gevestigd van de Gemeente Politie Amsterdam. Daar keek ik naar affiches van politie die hulp zochten bij de verschillende misdrijven rond 1970. Daarachter was het GG&GD gebouwtje waar alles uit ijzeren en metalen tralies en hekwerken bestond. De ijzeren deur alleen al opendoen was erg zwaar werk. Ik kwam daar als baby voor diverse onderzoeken en later voor prikken via de Cabotschool.
De tandarts kwam ook op de Cabotschool en als je een gaatje had dan moest je naar de grote praktijk bij het Sportfondsenbad waar ik ook zwemles kreeg.

Veel rond gelopen in de Baarsjes ... overal. We woonden op 30 seconden lopen van het Mercatorplein. In de van Spilbergenstraat was een houthandel gevestigd en aan de overkant van deze houthandel was de snackbar van ome Kees, die iedereen nog wel kent. Hij had eerst een broodzaak. Toen de patatzaak bij ome Kees open ging kreeg je voor 50 cent een zak patat mee. Dit was bij de toren ... waar ook binnenin een danszaal was gevestigd. We hadden moeite met slapen want er was veel geluidsoverlast door toeterende auto's en de dansmuziek op vrijdag-zaterdag en zondag.
Mensen .... ik heb daar nog veel herinneringen aan die tijd in de Baarsjes rond 1962-1975. Veel daar rondgelopen en veel winkels rond die tijd bezocht.
Wie kwam bijvoorbeeld niet binnen bij firma IMMERZEEL, de supermarkt aan de Hudsonstraat. Daar tegenover had je een SEXSHOP zaak waar een Surinamer de boel runde. Ik keek vaak naar de sexboekjes (9-11 jaar oud). Verder kende ik elke zaak daar! Ook van Betty Crabble, kledingzaak op de hoek van de Hoofdweg-Cabralstraat-Mercatorplein.

Ik heb het gastenboek ingeschreven en ook een advertentie gezet op www.lycos.nl-klasgenoten zoeken. Daar ik op de Cabotschool hebt gezeten en ook op de Dr. de Visserschool (L.B.O. school) aan de Marco Polostraat.
Bij de Cabotschool kwam eens per jaar een fotograaf staan die de kinderen voor het hek op de foto zette. Hij ging dan langs de ouders heen ,als de foto's klaar waren, om ze dan te verkopen.
Hij heeft menig kind op de foto gezet en wij hebben er een gekocht.

Weet je nog dat er bij de Cabotschool op het plein tegenover het G.E.B huisje 5 of 6 populieren bomen stonden? Hele lange bomen.
En op het Mercatorplein (bushalte lijn 19) was een speelgoedwinkel en ook in de Hudsonstraat waar we altijd rondkeken, en niks kochten want geld voor speelgoed hadden we niet. Daarvoor gingen we altijd spelen bij de V&D aan de Bilderdijkstraat en de Bijenkorf. Nu is alles weg. Gesloopt of niet meer herkenbaar van vroeger.

Oja, in de Hudsonstraat was een koninkrijkzaal van Jehovah's getuigen vlakbij het poortje met de Jan Evertsenstraat en ook in de middelste school naast de Cabotschool was een koninkrijkzaal van Jehovah's getuigen gevestigd. Daar wel eens binnen geweest.
Lieve mensen hoor die Jehovah's getuigen. Geen kwaad woord daarover.
Een man runde de bovenste etage van de middelste school (het waren er 3). En op daar er 4 kleine zalen waren, zaten daar oude mannetjes te kaarten met elkaar en aan het eind van de gang was een winkeltje waar je frisdrank en snoep kon kopen. Helemaal aan het eind daarvan, was de zaal voor Jehovah's getuigen die gehuurd werd van deze eigenaar van het winkeltje.
Ik ruik nog het houtwerk van de trappen van de middelste school als je naar boven toe liep. Dit was naast de Cabotschool....helemaal bovenaan. Later werd een andere zaal gehuurd van een schoenenbedrijfje aan de Chasséstraat, ook in de Baarsjes.

Nou verder: Wie kent ook niet Dokter van Straaten ... ingang Vespuccimarkt. Was onze huisarts en woonde aan de Hoofdweg en is inmiddels overleden.
Om aan 'nieuwe spullen' te komen gingen we vaak met de ouders vuilnisbakken rassen, d.w.z. we gingen dan de wijk in kijken bij het grof vuil. Daar haalden wij de mooiste dingen weg zoals schilderijen en andere leuke dingen. Vooral langs de Hoofdweg was het altijd bingo !
Wat we daar niet konden krijgen haalden we met de ouders van het Waterlooplein zoals het vroeger was. Nu is er niks meer aan om naar het Waterlooplein toe te gaan. Oude kranten werden opgehaald en gebracht naar de Vespuccistraat alwaar een depot was en je 10 gulden kreeg voor een postzak vol. Je moest wel je vader meenemen anders werdt je belazert en kreeg je maar een gulden mee in plaats van 10 gulden.

In en rond de van Spilbergenstraat liep een man met een accordeon rond. Als hij speelde gooide de mensen geld in een papiertje naar hem toe. Op zondag's, zomers, kwam er een ijsverkoper door de v. Spilbergenstraat heen met een grote bel aan zijn wagen die overal te horen was.
Ik kom nog heel vaak in Amsterdam en loop dan veel door de Baarsjes heen met weemoed en nostalgie, om herinneringen op te halen aan de leuke oude tijd in de Baarsjes. Vooral rondom het Mercatorplein in een straal van 4 kilometer.
Zie je wel....ik weet nog alles in de buurt te vinden van vroeger !

Rudy - geboren op 28-04-1962 te Amsterdam in de Van Spilbergenstraat 131, 1 hoog.

Woon nu aan de Klimopstraat 70, 7552 SP, Hengelo Ov. Twenthe-Holland
Bel mij rustig op als je wat wilt weten (geldt voor iedereen trouwens.)
Rudy J Boxman. Telefoon 074-2919360 Email: rjbteam@hetnet.nl

        


Historisch Archief De Baarsjes