ESM-trams kruisen elkaar vlak voor de Wiegbrug12 augustus 1955. ESM-trams van het type 'Beynes' en 'Budapester' (Ook wel Blauwe tram of Gouden Kalf genoemd) kruisen elkaar vlak voor de Wiegbrug.

Foto: L.J.P. Albers, Abcoude

Op de pagina http://www.historischarchiefdebaarsjes.nl/straten/wiegbrug.html staan een paar fouten in het onderschrift over passerende trams bij de Wiegbrug.

De tekst luidt:
E.S.M.-trams van het type 'Beynes' (De Kikker) en 'Budapester' (Ook wel Blauwe tram of Gouden Kalf genoemd)

Maar de luxe Beijnes trams (serie A/B 250) waren NIET de Kikker's (dat waren de Metallurgique's, A 01 t/m oorspronkelijk 34). Ik citeer van een andere pagina:
> De eerste E.S.M-trams waren bovendien groen van kleur. Amsterdammers spraken dan ook wel over de “Kikker”.

De Budapester's kwamen pas veel later (en waren wel blauw), ze zijn van de serie A/B 450 (A zijn de motorwagens, B de bijwagens, die bij de ESM/NZH trouwens een stuurstand hadden en dus voor- cq achterop liepen
(de motorwagen zat dus meestal in het midden van een 3-wagen tram). Maar deze waren niet het Gouden Kalf, dat was een (heel duur) verbouwde Beijnes motorwagen die tot 3 bijwagens moest kunnen trekken.
Hij kreeg later het nummer A259 (en is nog later door 1 van de Budapester motorwagens opgevolgd).
Er waren uiteindelijk trouwens 9 Budapester motorwagens en 16 bijwagens (dwz t/m de B466).
De in Haarlem bewaarde B412 heeft ook op Amsterdam - Zandvoort gereden, als de B464, daar heeft hij zijn stuurstand aan te danken.
Op de foto zijn de A 255 (dwz een luxe Beynes motorwagen) en de B460 (met motorwagen en andere bijwagen daarvoor) te zien.

Eef Hartman


        

Historisch Archief De Baarsjes